MŁODZIEŻOWA KUCHNIA MYŚLIWSKA
4 kwietnia 2024 r. w gorajskim zamku odbyły się warsztaty kuchni myśliwskiej pt. „Dziczyzna - królowa wśród mięs” poprowadzone przez Panie Alicję Fruzińską, prezesa Komisji Promocji Dziczyzny, Darię Białek, członka owej Komisji oraz naszych gorajskich przedstawicieli Komisji Promocji Dziczyzny – Filipa Łecha i Monikę Ciastoń.
Przeprowadzone warsztaty miały na celu promocję królowej wśród mieś – dziczyzny, oraz edukację w zakresie procesu pozyskiwania, przechowywania, przetwarzania i właściwości prozdrowotnych dziczyzny i ziół, czyli darów lasu. Spotkanie było możliwe dzięki współpracy naszej szkoły z Zarządem Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Pile i powstałej z inicjatywy ZO PZŁ w Pile, Komisji Promocji Dziczyzny.
W pierwszej części spotkania, podczas prezentacji i szkolenia teoretycznego, uczestniczyli wszyscy zainteresowani tematem uczniowie naszej szkoły. W drugie części – praktycznej, udział wziął ścisły zespół gorajski Młodzieżowej Kuchni Myśliwskiej, który podczas warsztatów praktycznych zmagał się z dziczyzną, która wbrew obawom, okazała się prosta w przygotowaniu.
Daniem finalnym był „burger pokoleniowy” podawany z dipem ze świeżych ziół – podagrycznikiem, młodą pokrzywą, kurdybankiem i kandyzowanymi w miodzie kwiatami czarnego bzu oraz szczyptą letnich ziółJ. Do wykonania samego burgera użyto tylko naturalnych przypraw w autorskiej kompozycji wykonanej przez edukatora ds. dziczyzny i zasobów naturalnych, Panią Alicję Fruzińską. Wszystko z zachowaniem zasad sanitarno–higieniczych.
Ogromne podziękowania za wsparcie w przeprowadzeniu warsztatów należą się, oprócz wspaniałym prowadzącym, Pani Jolancie Kulasek Delikatesy „Grosik” ze Złotowa, Panu Piotrowi Złocińskiemu Piekarnia „ROGALIK W. J. Dudek” w Trzciance, członkom Komisji Promocji Dziczyzny przy ZO PZŁ w Pile oraz uczniom TL w Goraju.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!