GORAJCZYCY NA KONKURSIE KULINARNYM „KOCIOŁEK NA OGNIU”
W słoneczną niedzielę 9 czerwca 2024 r. w Lizawce – Ogólnopolskiej Ambasadzie Dziczyzny w Poznaniu odbył się konkurs kulinarny pt.: „Kociołek na ogniu”. Do konkursu stanęła m.in. Komisja ds. Promocji Dziczyzny przy ZO PZŁ w Pile, do której należy dwoje Gorajczyków. Rywalizacja była na wysokim poziomie, a serwowane dania tworzone na bazie dziczyzny i naturalnych składników doprawiane były ziołami oraz pasją i sercem gotujących. Poza konkursem – w formie pokazu umiejętności, wystąpiły zespoły wchodzące w skład Młodzieżowej Kuchni Myśliwskiej, w tym nasz zespół z Goraja. Wszyscy uczestnicy wykazali się kunsztem i umiejętnościami kulinarnymi, tym samym mocno podnosząc poprzeczkę w obecnych i przyszłych zmaganiach. Zespoły wchodzące w skład Młodzieżowej Kuchni Myśliwskiej wykonały unikatowe i oryginalne potrawy na bazie autorskich przepisów Pani Alicji Fruzińskiej, która była główną inicjatorką powstania pierwszej, na skalę krajową, Młodzieżowej Kuchni Myśliwskiej działającej pod patronatem Komisji ds. Promocji Dziczyzny przy Zarządzie Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Pile.
Udział w zmaganiach ze sztuką gotowania w kociołku na ogniu, oprócz możliwości rozbudowania sieci współpracy i podnoszenia kompetencji kulinarnych i pracy w zespole, umożliwił nam poznanie takich osobistości świata kulinarnego jak mistrz Kurt Scheller, Jean Bos i Maciej Nowak, którzy podczas konkursu i pokazu pełnili funkcje jurorów.
Jesteśmy dumni, że mogliśmy wziąć udział w tak inspirującym i ciekawym wydarzeniu – dziękujemy za zaufanie.
Darz Bór!
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!